Ječmen je známá obilovina patřící mezi nejstarší zemědělské plodiny. Ječná zrna, která lze konzumovat v podobě ječných krup nebo jako kávovinu (Melta, Caro), obsahují mnoho zdraví prospěšných látek.
Termín „mladý ječmen“ se vztahuje na mladé listové části rostliny ječmene obecného, které jsou sbírány před obdobím zralosti, kdy rostlinka dosahuje výšky kolem 20 cm. Takto mladý ječmen se po sklizni dále zpracovává, nejčastěji sušením nebo lyofilizací do podoby prášku. Bylo zjištěno, že v této fázi růstu obsahuje mladý ječmen nejvíce biologicky aktivních látek. Jejich množství a zastoupení závisí na tom, v jaké fázi růstu byly rostliny sklizeny, podmínkách skladování a zpracování.
Díky bohatému spektru mikro a makro živin, je mladý zelený ječmen žádaný hlavně na jaře pro celkové povzbuzení organismu. V kombinaci s dalšími zelenými potravinami jako je Chlorella, bývá využíván k tělesné očistě.
Je známo, že listy mladého zeleného ječmene mají zajímavé farmakologické vlastnosti. Mladý ječmen obsahuje velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, významné množství vápníku, železa, hořčíku, β-karotenu a chlorofylu. Obsahuje také měď, draslík, zinek a vitamíny B1, B2, B6, B5, B9. Mladý ječmen patří mezi jen několik málo rostlinných zdrojů obsahujících všech 9 esenciálních aminokyselin, které jsou základními stavebními kameny bílkovin. Esenciální aminokyseliny si naše tělo neumí samo vytvořit a musíme je proto přijímat v potravě.
Mladý ječmen je také bohatým zdrojem isoflavonoidů a fenolických sloučenin, které jsou silnými antioxidanty a tedy chrání buňky našeho těla před oxidačním stresem. Oxidační stres představuje stavy a děje vedoucí k vzniku velkého množství volných kyslíkových radikálů, které mohou způsobovat poškození buněk a tkání a vést k podnícení celé řady nemocí včetně chronických zánětů, kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a onkologických onemocnění.
Antioxidanty fungují jako lapače volných radikálů a tím snižují negativní dopady oxidačního stresu na náš organismus. Vědci se domnívají, že díky velkému množství antioxidantů a protizánětlivému potenciálu by mohl mladý ječmen pomáhat předcházet vředové chorobě žaludku, chronickým zánětlivým onemocněním střev nebo revmatoidní artritidě. Je známo, že antioxidanty pomáhají mimo jiné předcházet předčasným známkám stárnutí.
Mladý ječmen také přispívá k správnému trávení díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny. Nerozpustnou vlákninu sice neumí naše tělo strávit, ale je zdrojem energie pro naše přátelské střevní bakterie, které udržují mikrobiální rovnováhu v našem střevě a tím pomáhají efektivně trávit potravu. Rozpustná vláknina napomáhá pomalejšímu vstřebávání cukrů z trávícího traktu a tím příznivě ovlivňuje hladiny krevního cukru a cholesterolu. Vědecké studie naznačují, že by mladý ječmen mohl být dobrým prostředkem pro předcházení chronických onemocnění jako je cukrovka 2. typu nebo ateroskleróza.
Předpokládá se, že extrakt z mladého zeleného ječmene bohatý na polysacharidy jako jsou fruktany a beta-glukany, může mít imunomodulační vlastnosti v podobě zvýšení schopnosti specifických buněk imunitního systému rozpoznávat a ničit buňky rakoviny tlustého střeva.
Fruktany jsou polysacharidy vyskytující se v některých druzích rostlin, které mají řadu prokázaných pozitivních účinků na naše zdraví. Bylo pozorováno, že fruktany mají schopnost aktivovat lidské imunitní buňky, zabraňují adhezi nepřátelských mikroorganismů na střevní sliznici a tím snižují jejich schopnost vniknout skrze střevo do našeho krevního oběhu. Beta-glukany jsou biologicky aktivní polysacharidy, které prokazatelně zvyšují odolnost našeho těla proti infekcím a tumorům. Ječmen patří mezi nejbohatší zdroje beta-glukanů.
Jako zdroj vápníku a fosforu je mladý ječmen prospěšný také pro naše kosti a zuby.
V neposlední řadě se také mluví o antidepresivních účincích ječmene. Za ty je pravděpodobně zodpovědná gama-aminomáselné kyselina (GABA), která je důležitým neurotransmiterem v našem těle. GABA je důležitá především pro kvalitu našeho spánku, hraje důležitou roli v regulačních mechanismech našeho imunitního systému a společně s dalšími neurotransmitery se významně uplatňuje při regulaci strachu a úzkosti, kdy právě nedostatek GABA a serotoninu může vést k úzkostným stavům.
I když nejsou doposud známy žádné negativní účinky na plod, nebyla bezpečnost užívání mladého ječmene v těhotenství zatím potvrzena. Mladý ječmen mohou za předpokladu dodržení doporučeného dávkování užívat děti od 3 let a kojící ženy, které nemají žádná zdravotní omezení uvedená v tabulce níže. Bylo také zjištěno, že polysacharidy obsažené v ječmeni zvyšují produkci mateřského mléka.
Co je potřeba vědět, než začnete užívat mladý ječmen
Mladý ječmen lze zakoupit nejběžněji ve formě prášku, tobolek, ale můžete narazit i na hotové nápoje s mladým ječmenem. Prášek se dá smíchat buďto s čistou vodou, nebo je možné ho přidat například do ovocného smoothie.
Ječmen se nejlépe vstřebává při užívání nalačno, tedy přibližně 30 minut před jídlem. Doporučuje se 2-3 měsíční kůra 1-2x do roka.
Nabídka doplňků stravy s mladým zeleným ječmenem je široká, avšak jednotlivé produkty se mohou značně lišit svou kvalitou a tím i obsahem biologicky aktivních látek, které dělají mladý ječmen unikátním. Já osobně sama užívám a doporučuji ječmen od značky Neobotanics, který je v BIO kvalitě a je pěstován ekologickým způsobem v panensky čisté přírodě na certifikovaných farmách na Novém Zélandu. Výhonky tohoto mladého ječmene jsou ve správný čas šetrně sklizeny a po sklizení do 60 minut usušeny při minimálních teplotách, aby si zachovaly maximum výživných látek.