Každý rodič to zná. Když mamince skončí rodičovská dovolená, nastupuje do práce a dítě do školky. Je to náročné období pro všechny. Sama si pamatuji návrat do práce po mateřské s Amálkou. Bylo to jako bych byla zase ta nezkušená holka čerstvě po škole. Skoro všechno jsem se musela učit znovu. Připadalo mi, že se mi všechny vědomosti z hlavy kamsi vytratily a stálo mě hrozně energie a času, než jsem si všechno znovu osvojila.
Pro dítě je to ještě náročnější. Zažívá úplně novou životní situaci. Začleňuje se do nového kolektivu dětí, přejímá nový režim a chybí mu maminka. Není divu, že se toto velké psychické vypětí často podepíše na imunitě. Samozřejmě ani pobyt v kolektivu, kde se to viry jen hemží a kde má každé druhé dítě nudli u nosu, tomu moc nepřidá.
Řeknete si: „Ale co teď? Sotva jsem nastoupila do práce a jakžtakž tam začala fungovat. Přece nemůžu dvakrát do měsíce na týden na paragraf. Co mi šéf asi řekne, když mu teď zase zavolám, že musím být s malým doma? Ach jo…“
A tak řešíme, co dávat ještě na tu imunitu, aby alespoň měsíc v kuse ve školce vydržel bez rýmy. Je toho dost, co se doporučuje. Vitamin C, D, betaglukany, probiotika, rybí olej a taky kolostrum. Ale nechcete utratit půl výplaty za doplňky stravy…“No, kdybych měla jistotu, že bude opravdu konečně fit, tak za to tu půlku výplaty snad i dám“ , řeknete si.
Kolostrum je prvotní mléko savců, které se tvoří v mléčné žláze těsně před porodem a je produkováno brzy po porodu, nejčastěji mezi 1.-5. dnem. Kolostrum má vysoký obsah sacharidů, bílkovin a nízký obsah tuků. Obsahuje vitaminy, stopové prvky, kasein, laktoferin, imunoglobuliny a mnoho dalších látek.
Imunoglobuliny jsou základní molekuly imunitního systému, které si organismus vyrábí jako obranu proti všemu, co je pro něj cizí. Laktoferin je složka kolostra, která má antimikrobní účinky, bojuje proti volným radikálům a příznivě ovlivňuje imunitu. Má také schopnost vázat a transportovat železo. Je obsažen v kravském, kozím i lidském mléce.
Laktoferin svým působením na růst bifidobakterií příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Je tedy velmi prospěšný při různých zažívacích obtížích. Ví se také o jeho hojivých účincích na kůži, čehož se dá využít při zvládání různých alergických projevů a onemocnění kůže. Jeho antimikrobiální aktivita je také spojována s možným využitím v léčbě žaludeční vředové choroby vyvolané bakterií Helicobacter pylori a jiných zánětlivých onemocněních trávicího traktu.
Kravské i kozí kolostrum se získává od samic v prvních dnech po porodu, kdy obsahuje nejvyšší hladiny imunoglobulinů. Jejich obsah každým dnem postupně klesá. Po zpracování se ve formě jemného prášku nebo granulátu plní do kapslí, sáčků, nebo se z něj vyrábějí sirupy.
Kozí mléko je svým složením bližší mateřskému mléku, než mléko kravské a jako takové je pro náš organismus lépe stravitelné. Kozí mléko je bohaté na obsah minerálů, vitaminů a oproti kravskému se vyznačuje především menším objemem tukových částic. Což je výhodné hlavně u kojenců, kteří obecně tuky hůře tráví.
Bylo zjištěno, že kozí kolostrum vykazuje nižší alergenitu, než kravské kolostrum. A to hlavně díky nižšímu obsahu αS1 kaseinu. Kasein je hlavní bílkovina obsažená v mléce a je to právě ona, která u citlivých osob nejčastěji vyvolává alergie. Existuje několik typů a mnoho genetických variant. Zastoupení a obsah kaseinu se v různých druzích mléka liší.
Kolostrum přirozeně obsahuje laktózu. Pokud máte intoleranci laktózy, vyhledávejte produkty kde je deklarováno, že jsou BEZ LAKTÓZY. Laktóza se odstraňuje většinou hydrolýzou, což je proces, kdy se molekula laktózy hydrolyticky rozštěpí na jednoduché sacharidy glukózu a galaktózu.
Ví se, že kolostrum má příznivý vliv na hojení sliznice střeva. Toho se využívá například k podpoře hojení narušené střevní sliznice po chemoterapii.
Kolostrum také příznivě ovlivňuje složení střevního mikrobiomu. A to je pravděpodobně také způsob, kterým může podpořit naši imunitu. Zdravý střevní mikrobiom funguje jako ochranná bariéra našeho střeva, která zabraňuje průniku různých původců nemocí. Posilováním a udržováním této přirozené bariéry tedy vlastně posilujeme naši imunitu.
Závěrem tedy můžeme říci, že kolostrum lze využít jako podpůrný prostředek k zvládání lehkých zažívacích potíží, jako je průjem, nebo zácpa, protože příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Kolostrum může mít také využití jako podpora hojení střevní sliznice poškozené některými léky, nebo při různých zánětlivých stavech. Zatím nemáme dostatek důkazů o tom, že by užívání kolostra přímo ovlivňovalo výskyt a četnost akutních respiračních infekcí, ale vzhledem k jeho pozitivnímu vlivu na složení střevní mikroflóry ho můžeme směle zařadit mezi ostatní doplňky stravy na podporu imunity u dětí i dospělých.