Jak poznat kvalitní doplněk stravy s vitamínem D?

Suplementace vitamínu D3 je téma, o kterém se v posledním desetiletí mluví stále častěji. Není žádnou novinkou, že se deficit vitamínu D3 v pozdním zimním období a prvních jarních měsících týká až 95% naší populace. 

Proč nám vitamín D chybí? 

Naším hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření, tedy přesněji jeho UVB složka, která při průniku naší kůží mění neaktivní formu vitamínu D na cholekalciferol, který se pak dále přeměňuje v játrech a ledvinách na aktivní formu vitamínu D, která má v našem těle spoustu důležitých funkcí. 

Přibližně od konce září do půlky května je však v našich zeměpisných šířkách nemožné dostatečnou dávku vitamínu D ze sluníčka získat, protože kvůli sklonu dopadajících slunečních paprsků je většina UVB záření pohlcena ozonovou vrstvou. 

Druhým zdrojem vitamínu D je potrava, která však přirozeně pokrývá ani ne 10% naší skutečné potřeby. Vitamín D je například v tučných rybách, vaječném žloutku, a mléčných výrobcích.

Hlavní funkce vitamínu D v organismu a rizika jeho nedostatku

Mezi nejhlavnější funkce vitamínu D v našem těle patří hospodaření s vápníkem a fosforem, což má vliv hlavně na kvalitu a zdraví našich kloubů a zubů. Důležitá je ale jeho role v imunitním systému a to hned na několika rovinách. Vitamín D se totiž podílí na aktivaci imunitních buněk (T-lymfocitů) ve chvíli, kdy do našeho těla pronikne nepřátelský patogen. Také do jisté míry zabraňuje uvolňování prozánětlivých látek, které se podílejí na vzniku autoimunitních onemocnění. 

Mimo jiné bylo prokázáno, že dostatečný příjem vitamínu D pomáhá předcházet častým respiračním infekcím jako je nachlazení, chřipka nebo Covid-19. 

Co tedy nedostatek vitamínu D může způsobit?

V dětském věku může deficit vitamínu D vyvolat křivici (rachitis), chorobné oslabení kostí, vypadávání zubů, nervové poruchy, podrážděnost, poruchy spánku a častější nemocnost. U dospělých nedostatek vitaminu D zvyšuje riziko osteoporózy a může také provázet svalovou slabost, průjem a nervozitu a stejně jako u dětí větší náchylnost k respiračním onemocněním. 

Jaká je doporučená dávka vitamínu D?

V zimních a brzkých jarních měsících, kdy nepřijímáme dostatek vitamínu D ze sluníčka, by měl být dle odborných společností denní příjem pro všechny věkové skupiny počínaje dětmi od 1 roku věku až po seniory 20 µg (800 IU) vitaminu D. Stejný denní příjem by měly mít i ženy v období těhotenství a kojení. U kojenců ve věku 0–12 měsíců je doporučená denní dávka stanovena na 10 µg vitaminu D denně tedy 400 IU.

Léčivé přípravky a doplňky stravy s vitamínem D

Pro doplňování vitamínu D máme k dispozici léčivé přípravky, které nám může předepsat lékař nebo doplňky stravy, které můžeme zakoupit v lékárně, na e-shopech s výživovými doplňky nebo i v drogerii. Určitě je tedy z čeho vybírat, jak ale poznat kvalitní produkt? 

V případě doplňků s vitamínem D doporučuji sledovat obsah vitamínu D3. Někteří výrobci na svých produktech uvádí pouze, že obsahují vitamín D, tudíž nevíme, zda opravdu obsahují biologicky aktivnější D3 nebo o něco méně účinný vitamín D2, který je často složkou veganských doplňků (vitamín D2 je obsažen hlavně v rostlinných zdrojích). Existují ale samozřejmě i výjimky.

Obsažené množství vitamínu D3 se uvádí buďto v mikrogramech (μg) nebo v mezinárodních jednotkách (IU) a je obvykle vztaženo na jednu kapku, pokud se jedná o tekutou formu, nebo na jednu kapsli či tabletu. 1 μg představuje 40 IU vitamínu D.

Jsou lepší kapky nebo kapsle?

Výhodou kapslí je delší doba použitelnosti, výhodou kapek pak snadnější dávkování u dětí, a obvykle i výhodnější cena. Pokud vám záleží na čistotě složení a hledáte přípravek s minimem aditiv, měli byste vědět, že složení bez konzervačních přísad je vykoupeno kratší dobou použitelnosti. Vitamín D je totiž vitamín rozpustný v tucích, a proto se jako nosné látky používají oleje, které mají tendenci žluknout. Proces žluknutí se zpomaluje v chladu, proto se doporučuje kapky po otevření uchovávat v lednici. 

Vitamín D3 z lišejníků a řas

Hodně se také v poslední době řeší ekologické a etické pozadí výroby a to nejen ve farmaceutickém průmyslu. Proto někteří výrobci jdou cestou získávání vitamínu D z přírodních zdrojů za použití minimálního množství chemických rozpouštědel. Řeč je o doplňcích stravy obsahující vitamín D získávaný z lišejníků nebo z řas, které jsou stále více vyhledávané. Stále však na trhu převažují ty produkty, kde je vitamín D získávaný z lanolinu z ovčí vlny, jejichž výrobní proces je více chemicky zatížen. 

Synergická kombinace D3 a K2

Novinkou několika posledních let jsou doplňky stravy obsahující vitamín D3 společně s vitamínem K2. Současné studie podporují názor, že společná suplementace vitamínů D a K může být pro zdraví kostí a kardiovaskulárního systému výhodnější.

Vitamín K je další vitamín rozpustný v tucích, který existuje ve dvou formách vitamínu K: vitamín K1 (fylochinon), který se nachází hlavně v zelené listové zeleniněvitamín K2 (menachinon), který se nachází hlavně ve fermentovaných mléčných výrobcích a je produkován bakteriemi mléčného kvašení ve střevě.

Vitamín K1 se uplatňuje především jako tzv. koagulační faktor v procesu srážení krve, zatímco vitamín K2 hraje v našem těle důležitou roli v hospodaření s vápníkem. Reguluje totiž aktivitu proteinů, které se podílejí na ukládání vápníku do kostí a tím svým způsobem pomáhá předcházet kalcifikaci, což je proces, při kterém se ukládají vápenaté soli do měkkých tkání.

Pokud dlouhodobě doplňujeme vitamín D3 samostatně, podporujeme tím zvýšené vstřebávání vápníku ze střeva do krve. Pokud ale máme nedostatek vitamínu K2, který je důležitý pro přenos vápníku z krve do kostí, může docházet právě k ukládání přebytečného vápníku například do cévních stěn. To může mít za následek ztrátu jejich pružnosti a omezení jejich správné funkce. Předcházení kalcifikaci měkkých tkání je proto jeden z důvodů, proč je synergická kombinace vitamínu D3 a K2 stále více doporučována.

Bohužel zatím nemáme u nás v ČR registrovaný léčivý přípravek s touto kombinací, máme ale k dispozici kvalitní doplňky stravy. Mezi ty patří mnou doporučované produkty německé značky Naturtreu, která si zakládá na přípravcích čistě rostlinného původu té nejvyšší kvality. V nabídce mají kapky s vitamínem D3 a K2 pro děti i dospělé a můžete je zakoupit i na mém e-shopu. 

Abych se ale vrátila k tématu rozpoznání kvalitního doplňku stravy s vitamínem D – synergická kombinace vitamínu D3 a K2 je právě jedním z ukazatelů, že držíte v ruce kvalitní produkt

O level výše jsou doplňky stravy, které obsahují vysoce biologicky dostupnou formu vitamínu K2 MK-7. Vitamín K2-MK7, známý také jako menachinon-7, je forma vitamínu K, která má zdraví prospěšné účinky při osteoporóze, kardiovaskulárních onemocněních, zánětech, rakovině, Alzheimerově chorobě, cukrovce a periferní neuropatii.

Ve srovnání s vitamínem K1 (fylochinon) se K2-MK7 vstřebává snadněji a je biologicky dostupnější. Klinické studie jednoznačně prokázaly užitečnost suplementace vitamínem K2-MK7 při zmírňování periferní neuropatie, snižování rizika zlomenin kostí a zlepšování kardiovaskulárního zdraví.

Syntéza vitamínu K2-MK7 vede k tvorbě dvou izomerů, cis-izomeru a trans-izomeru. Z obou izomerů má pouze trans-izomer roli v biologických aktivitách. Produkty značky Naturtreu, které jsem zmiňovala, obsahují pouze all-trans izomery, což kvalitu produktů této značky ještě podtrhuje.

A co vitamín D z rybího tuku?

Tučné mořské ryby jsou přirozeným zdrojem vitamínu D. Na talířích středoevropanů se však mořské ryby objevují jen zřídka. Konzumace oleje z tresčích jater je také jednou z možností jak zvýšit příjem vitamínu D. Tady bych ale ráda upozornila na dvě věci. Není olej jako olej a pozor na dávkování.

Dejte si pozor, zda kupujete opravdu olej z tresčích jater nebo jen rybí tuk. V čem je rozdíl? Kromě obsahu vitamínu D také v tom, z jakých častí ryb je tuk získáván.

Olej z tresčích jater přirozeně obsahuje vyšší množství vitamínu D, než rybí tuk a je získáván výhradně z jater tresky. Rybí tuk se získává z kůže a masa ryb a přirozeně obsahuje nižší množství vitamínu D. To výrobci obvykle řeší tak, že do rybího tuku uměle dodávají syntetický vitamín D, který získávají z lanolinu. Z toho také pramení rozdíly v ceně. Získávání rybího tuku je méně nákladné, proto jsou doplňky stravy s rybím tukem pro konečného spotřebitele levnější než kvalitnější oleje z tresčích jater.

Pokud tedy chcete doplňovat vitamín D tou přirozenější cestou, sahejte raději po oleji z tresčích jater (já doporučuji značku Rosita). V jedné dávce pro dospělého je ale pouze 395 IU vitamínu D, což podle současných doporučení odborných společností nepředstavuje dostatečný příjem.

Olej z tresčích jater i rybí tuk jsou dobrými zdroji omega-3 MK, které jsou důležité hlavně pro správnou činnost našeho mozku, kardiovaskulárního systému a příznivě ovlivňují také naší imunitu.

Kamila Klímová
Jsem lékárnice a mou vášní je získávání nejnovějších poznatků z oblasti zdraví a farmacie. Předáváním svých znalostí pomáhám lidem se lépe orientovat v nepřeberném množství léků a doplňků stravy. Můj příběh si můžete přečíst zde >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.